Ο Νίκος Τσιφόρος

O Νίκος Τσιφόρος ένας από τους πιο εξαίρετους δημοσιογράφους, θεατρικούς συγγραφείς, σεναριογράφους αλλά και σκηνοθέτες, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1912 καθώς ο πατέρας του υπήρξε μεγάλος Αιγύπτιος επιχειρηματίας. Δυο χρόνια αργότερα η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα.. Σπούδασε νομική και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του. Άσκησε τη δικηγορία για μικρό χρονικό διάστημα και αν και έξω από τα πολιτικά πράγματα, βρέθηκε φακελωμένος, επί κυβερνήσεως Μεταξά.

Στη συνέχεια παραιτήθηκε για να μπαρκάρει στα καράβια
 Από τα έντεκά του χρόνια ο Νίκος Τσιφόρος άρχισε να ασχολείται μανιωδώς με το γράψιμο, ενώ την πρώτη του επιθεώρηση την έγραψε το 1928 για ένα θερινό θέατρο στη Φρεαττύδα. Η πρώτη του αυτή προσπάθεια απέτυχε αλλά ο Νίκος δεν απογοητεύτηκε. Ως το 1939 άλλαζε συνέχεια επάγγελμα, αλλά συνέχιζε να γράφει δημοσιεύοντας κείμενά του σε διάφορα έντυπα. Η πρώτη μεγάλη του επιτυχία ήρθε το 1944 όταν ο θίασος του Δημήτρη Χορν και της Μαίρης Αρώνη αποφάσισε να ανεβάσει στο θέατρο Ακροπόλ το θεατρικό έργο του Τσιφόρου «Η πινακοθήκη των ηλιθίων». Τέσσερα χρόνια αργότερα, την περίοδο 1948-49 έκανε και την πρώτη του ταινία, η οποία προβλήθηκε με τον τίτλο «Τελευταία αποστολή», σε σενάριο και σκηνοθεσία δική του.

Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες (Φιλελεύθερος, Βήμα, Ελεύθερος Κόσμος) και περιοδικά (Τραστ, Ρομάντζο, Ταχυδρόμος, Πάνθεον), γράφοντας πολλά ευθυμογραφήματα και καταδεικνύοντας τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας. Γνώρισε έτσι μεγάλη επιτυχία και σαν πεζογράφος. Χάρη στην ικανότητά του να σατυρίζει τα ιστορικά γεγονότα και με τη βοήθεια του ευρηματικού του χιούμορ, έκανε επιτυχίες όπως: "Τα Παιδιά της Πιάτσας". "Τα Παλιόπαιδά τα Ατίθασα", "Εμείς οι Φράγκοι" κ.ο.κ. Επίσης έγραψε πάνω από 40 θεατρικά έργα και περισσότερα από 80 σενάρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε τίτλους έργων του, όπως «Η κυρία του κυρίου», «Γάντι και σαρδέλα», «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Οι γαμπροί της Ευτυχίας», «Το έξυπνο πουλί», «Ο Κλέαρχος η Μαρίνα κι ο κοντός».  Κάποια αυτά τα έγραψε μόνος του και άλλα σε συνεργασία, κυρίως με τον Πολύβιο Βασιλειάδη (με τον οποίο δημιούργησαν ένα από τα πιο σημαντικά δίδυμα θεατρικών συγγραφέων).

Ο Τσιφόρος πέθανε στις 6 Αυγούστου 1970.